УВАГА! Держпродспоживслужба інформує щодо профілактики отруєнь грибами.

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційними, їх найчастіше використовують як приправи до страв. Це своєрідний харчовий продукт,  який має особливий хімічний склад.У грибах знаходиться великакільекість азотних речовин ,у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни ( B1, PP). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор).

Також треба особливо зазначити,що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть ,свинець.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправільне приготування умовно-їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів ,що мають двійників або мутовані.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:

  • не порівнюйте зібрані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
  • не коштуйте сирі гриби на смак ;
  • гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше  в них утворюється трупна отрута.

Остерігайтеся пластичних грибів, а також тих , що ростуть поблизу трас чи на забруднених територіях.

Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин  в організмі гриба, він  втрачає воду, накопичує токсин.

Не можна вживати грибів вагітним жінкам, які годують груддю.

ПЕРВИННІ ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ:

Нудота, блювота, біль у животі, пронос -з’являються через 1-4 години після вживання. Біль та нудота повторюються через 6-48 годин, а смерть  5-10  днів.

ПЕРША ДОПОМОГА:

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездоров іознаки у своїх близьких (нудота, біль у животі, блювота та інші):

  • негайно викликати  швидку допомогу;
  • промити шлунок 1-2 л слабкого розчину маарганцівки або сольового , можна зробити клізму;
  • пити багато рідини;
  • не викидати недоїдені гриби, їх аналіз допоможе лікарям скоріше визначити вид отрути,що потрапила в організм.

Після надання первинної допомоги: дацте випити потерпілому міцний чай ,каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс: покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

За інформацією  Держпродспоживслужби України.

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *